Wat heb jij voor moois gedaan in 2018?

Get used to celebration. It will get you in the mood for more victories.

Gerdy Heek

Als je terugkijkt op 2018, wat denk je dan?

De meesten van ons denken dan aan wat we allemaal niet hebben bereikt. Een doel dat we stelden wat we niet haalden, een relatie die we verknalden, de stomme beslissingen, de projecten die verkeerd afliepen… verwachtingen die we niet waarmaakten.

Wat als we nou vandaag eens beginnen met een nieuwe gewoonte, op de laatste dag van het jaar?

 

Laten we VIEREN wat we WEL hebben bereikt. Hoe klein ook. 

 

Zelfs het vieren van kleine successen helpt om je gemotiveerd en energiek te houden. Misschien denk je dat het afmaken van een taak al een beloning op zich is. Of dat het arrogant is om zo trots te zijn, en dat je dat al helemaal niet tegen anderen vertelt.

Dat dacht ik ook.. maar nu- als ik mijn succes vier, gun ik het mezelf. Om te voelen hoe blij, tevreden en gelukkig ik ben met het bereiken van iets. Het is ook een waardering voor alle tijd en energie die ik er in heb gestoken om er te komen.

Waarom het zo goed is om je successen te vieren

 1. Omdat het zo lekker voelt, fysiek
  Vieren van wat dan ook, schiet een hele hoop kleine endorfine moleculen door je lijf, die er voor zorgen dat je je onoverwinnelijk voelt. En omdat je lijf er zo’n energieboost van krijgt is het veel gemakkelijker om naar je volgende doel toe te werken.
 2. Omdat het emotioneel ook zo goed voelt
  Als je je overwinningen en successen viert, zorgt dat ervoor dat je je beter voelt over jezelf. Je traint je brein: je laat het weten dat wat je doet dat het gaaf is, maar ook, dat het belangrijk is. En het helpt je om de juiste dingen te doen op weg naar de volgende uitdaging.
 3. Vieren trekt succes aan
  Omdat je zelfvertrouwen een boost krijgt van succes, werkt het door in alle aspecten van je leven Kijk maar eens wat er gebeurt wanneer je gaat zien dat je goed bent in het bereiken van zaken. Er komen nog meer mogelijkheden aan, je relaties verdiepen en de doelen die je haalt worden steeds groter…
 4. Je leert ook van HOE je je successen hebt gehaald, en de weg ernaartoe te waarderen.
 5. Ik heb 2 marathons gelopen. Dat is best wel een prestatie, al zeg ik het zelf. Maar de marathon was niet de grootste prestatie, maar al die voorafgaande weken van training, dat ik, ondanks mn hoofdpijn, vermoeide lijf, regen en kou toch weer mn schoenen aantrok en ging trainen. 

Als je niet je eigen successen waardeert en viert wat je bereikt, wat voor boodschap geef je je brein dan? Eigenlijk zeg je: wat ik gedaan heb is eigenlijk helemaal niet zo spannend. Alles voelt ineens gemiddeld… helemaal niet speciaal. En dan kan het zomaar zijn dat je, zelfs al ben je fantastisch bezig, stopt met alles te geven wat je hebt, waardoor je resultaten ook niet bepaald inspirerend meer zijn…. als je niet viert, zorgt dat uiteindelijk voor een leeg gevoel, gebrek aan focus en je performance gaat achteruit.

Dus… de opdracht kun je vast wel zelf verzinnen.

Wat heb jij bereikt in 2018? Wat heb jij aan gave dingen gedaan, klein of groot?

 

Hier is mijn lijstje met 20 dingen waar ik trots op ben dat ik ze heb gedaan/ bereikt in 2018:

 1. Ik heb 11 maanden in een stacaravan van 21 m2 gewoond, waar ik een thuis heb gebouwd voor mijzelf en mn jongens
 2. Ik heb een geweldig nieuw plekje gevonden
 3. Ik durfde in dat huis te investeren, waardoor nu mijn maandelijkse vaste lasten vrijwel worden gedekt
 4. Ik heb meer dan 30 verschillende trainingen gegeven dit jaar
 5. Ik heb de relatie met de vader van mijn kinderen netjes en respectvol afgesloten
 6. Ik heb een paar bijzondere, nieuwe vriendschappen opgedaan
 7. Ik heb een aantal geweldige, pijnlijke, bijzondere, beschamende, prachtige, onverwachte dingen geleerd over mezelf – en die allemaal geaccepteerd als deel van mij
 8. I heb de marathons van Rotterdam EN van New York gelopen
 9. Ik heb eindelijk durven loslaten dat ik geen goede coach ben en heb 10 mensen gecoacht op business en persoonlijk vlak
 10. Ik heb 10 dagen mijn mond gehouden tijdens een Vipassana retreat
 11. Ik kreeg iemand anders’ bedrijf (Nisandeh’s), met als eerste taak meer dan 2000 boeken versturen. Ik heb gezorgd dat iedereen hem kreeg en ondertussen ook nog alle corresponderende web pagina’s gemaakt en automations etcetere (dat was echt een idiote tijd)
 12. Ik heb de BizKaizen support overgenomen en alle mensen netjes geholpen met de afhandeling
 13. Ik heb een vriend geholpen toen hij me nodig had
 14. Ik heb maanden lang in open water gezwommen (terwijl ik bang was voor diep water en de eerste keer een flinke hyperventilatie aanval kreeg)
 15. Ik durfde te stoppen met engelstalige nieuwsbrieven te sturen toen ik het gevoel had dat het het bedrijf niet meer diende, hoe moeilijk het ook was om die trouwe lezers gedag te zeggen….
 16. Ik heb een super leuke sugar challenge gedaan waarbij ik mensen echt geholpen heb van hun suikerverslaving af te komen
 17. Ik heb een online training gemaakt met mijn eigen content “don’t worry, be happy”
 18. Ik ben alleen naar een festival geweest
 19. Ik heb mijn uitgaven ongelooflijk naar beneden weten bij te stellen
 20. Dit is mijn 52e blog van het jaar voor Life Plan Design, en ja, daar ben ik trots op! Morgen, als ook ik hem in mijn mailbox krijg, doe ik mn dansje:)

Nu is het jouw beurt…

Welke 20 successen heb jij behaald, klein of groot, in 2018? Deel ze met me in de comments box hieronder en voel eens wat het met je doet om jezelf te waarderen voor wat je hebt bereikt, en plein public. 

Het kan zijn dat deze oefening onwijs uit je comfort zone is.

Maar.. Onthoud dat het herinneren en vieren van je successen je helpt om je zelfvertrouwen te boosten en je te leren dat wat je doet verschil maakt.

Als je jezelf belooft dat je van nu af aan je successen viert en je de tijd en energie die je erin hebt gestoken waardeert, dan geef je je brein een ongelooflijk belangrijke boodschap: IK KAN ALLES! 

Nisandeh heeft het in zijn boek ‘Living By Design: 28-Day Journey to Create the Life of Your Dreams’ over dankbaarheid.

 

Heb je het boek nog niet?

Moet eigenlijk wel. En als je hem al wel hebt, dan bestel je er een paar, om weg te geven. Ongelooflijk waardevol cadeautje. (order it here)

 

Wanneer je jouw 20 successen van 2018 deelt in de comments, dan stuur ik je de link naar de prachtige lecture van Nisandeh over dankbaarheid.

En dan wens ik je ook in 2019…

Life fully, be awesome,

Gerdy

P. S. Deel dit artikel op social media…
Je vrienden, volgers en collega’s zullen je dankbaar zijn  (net als ik…)