Als je eerlijk bent….

Kwetsbaarheid is kracht.

Gerdy Heek

 

Gisteravond – het bed

Met tranen in mijn ogen van frustratie kijk ik naar het bed van de jongens. Ik had bedacht dat ik dat best alleen in elkaar kon zetten, en dat was niet zo. Ik was gefrustreerd, en boos.

Ik wilde graag nog even bij mijn moeder en haar man langs die avond, maar nu lukte dat niet meer.

Ik moest nog een blog schrijven.

 

In plaats daarvan….

Ik heb het bad aangezet en ben erin gaan zitten. Schreef pas toen met veel pijn en moeite een appje in de gezinsapp dat ik niet meer kwam en dat ik er ontzettend van baalde. Ik vond het lastig- voelde me sjaak afhaak, had het gevoel dat ik had gefaald. Ja, soms kan dat in kleine dingen zitten:)

 

Ik verwachtte eerlijk gezegd beledigde gezinsleden. Maar ik kreeg een lief appje terug van mijn zusje. En toen van mijn moeder.

Als ik niet had gezegd dat ik van plan was om te komen had ik nooit dit appje gestuurd.

 

Waarom niet?

 

Wanneer ik ergens last van heb (als ik boos ben, of verdrietig) neem ik de tijd (zodra ik enigszins ben afgekoeld) en doe ik mijn eigen “truth process”… vragen Is dat zo? En waarom dan? 

Ik ontdekte gister dat ik- op dit moment in mijn leven in ieder geval- het moeilijk vind om kwetsbaar te zijn. Om hulp te durven vragen. Vooral naar mijn familie toe. Ik ben bang dat ik “nee” krijg- en dat doet pijn. Ik ben bang voor die pijn. En daardoor creëer ik een situatie waarin ze me met rust laten – Gerdy heeft ons toch niet nodig.

Nu ik dat weet, kan ik de volgende keer anders reageren. (of ik dat doe is een tweede, oude gewoontes enzo:))

Eerlijk zijn maakt je kwetsbaar, ja.

 

Toen ik een half jaar geleden een blog schreef dat ik het ook allemaal even niet meer wist, kreeg ik van twee mensen die belangrijk waren in mijn leven de feedback dat dat helemaal niet handig was. Mensen willen graag zien dat je succesvol bent, waarom zouden ze een training volgen bij iemand die het zelf ook niet allemaal weet?

Ik weet niet of dat waar is. In ieder geval wil ik niet zo zijn. Ik ben een mens, ik maak fouten, ik verknal dingen, ik ben soms boos, verdrietig of gefrustreerd. En dat is ok. Maar- ik neem wel  de tijd om uit te vinden wat er achter zit.

Eerlijk zijn – kwetsbaar zijn.. doet je groeien.

Hoe eerlijk zijn je doet groeien

  1. Het geeft je inzicht in je angsten. Ik was bang om gekwetst te worden – om nee te horen. Ik wilde ook niet toegeven dat ik het niet alleen kan – daar zit een geloof achter dat als je weggaat bij je partner je aangeeft dat je het alleen kunt, dus dat je het dan ook maar alleen moet doen.
  2. Dit inzicht geeft je rust. Zodra je weet wat er achter je gevoel zit, kun je ermee aan de slag. Ik weet dat het niet waar is, wat ik geloof, maar zolang dit onbewust is kan ik er niets aan doen.
  3. Eerlijk zijn betekent ECHT zijn. Kwetsbaar zijn betekent dat je radicaal eerlijk bent. Dat je laat zien wie je echt bent.
  4. Je gaat houden van je hele zelf. Ik hou heel veel van de stukken van mezelf waar ik trots op ben. Maar er zijn nog een hoop stukjes waar ik niet zo blij mee ben. Eerlijk naar mezelf toe zijn is stap één, dat ik dat heb. Om deze kant te durven laten zien, moet ik eerst van die kant gaan houden. En dat kan, zodra ik weet dat die er is. En dat die er mag zijn.
  5. Eerlijk zijn geeft je de regie over je leven weer terug. Ik was altijd bang dat kwetsbaar zijn me slachtoffer maakt. Maar het tegenovergestelde is waar- als je eerlijk bent dan durf je toe te geven wat jouw rol is in het geheel en pak je je verantwoordelijkheid. Zo kun je dus je leven veel meer beïnvloeden dan wanneer je je scherpe kantjes afdekt.

 

Mijn motto voor dit jaar is mezelf nog beter leren kennen, en liefhebben. Inclusief de stukjes die ik moeilijk vind.

En jij?

Ik vraag je niet om wat je gaat doen, maar hoe je in het leven gaat staan in 2019. Hoe ga jij groeien? Hoe leer jij jezelf beter kennen?  Welk stukje van jezelf ga je accepteren of beter nog, van houden? 

 

Ben je een echte doener? dan heb je veel aan het boek Living by Design.  (order it here)

 

 

Life fully, be awesome,

Gerdy

P. S. Deel dit artikel op social media…
Je vrienden, volgers en collega’s zullen je dankbaar zijn  (net als ik…)