Vooruit. Eéntje dan.

Get in line, and stay in line.

Nisandeh Neta

 

Alles is goed

Het is 2019. 2018 was opeens voorbij, met veranderde relaties, een ander bedrijf, een ander huis en gelukkig nog dezelfde kinderen.

Goede voornemens – ja, die heb ik ook. Niet speciaal voor het jaar. Ik maakte ze begin december al, en het heeft weinig zin om dan te wachten tot 1 januari om ermee te beginnen.

En het kan ook beter

Ik ben blij met hoe het is. En ik wil ook graag weer dingen veranderen. Ik wil bijvoorbeeld weer graag elke dag om 5 uur opstaan. Ik heb het heel lang volgehouden, maar op het moment lukt het me niet meer.

Waarom is het zo moeilijk om je te houden aan een voornemen?

Het maakt niet eens uit wat je doet – vroeg opstaan, elke dag mediteren, stoppen met roken, gezond eten of elke dag een kwartier een boek lezen.

 

Hier gaat het fout

Wat je jezelf ook voorneemt, en wanneer dan ook, er komt een moment dat het niet uitkomt om je aan je voornemen te houden. Het is gezellig, het feestje. Al je vrienden gaan naar buiten om te roken.

 

Je ouders nemen je mee uit eten. Je eet de hele avond gezond, maar dan komt het verrassingsdessert, dat ze voor je hebben uitgezocht “omdat je zo van chocola houdt, schat”.

 

Je kruipt net terug onder de dekens met je boek voor je leeskwartiertje als je jongste telg klaarwakker je bed op stuitert.

 

Je moet kiezen.

 

Het succes van je goede voornemen staat of valt met de keuze die je op dat moment maakt.

 

Niet die eerste keer. Dat gaat geen pijn doen. Dat merk je inderdaad niet. Maar omdat het iedere keer weer makkelijker wordt om dan te kiezen om af en toe je gewoonte niet te houden.

 

Als je ooit een mislukte poging hebt gedaan om te stoppen met roken, weet je precies hoe het werkt.

 

Het is echt niet alleen maar bij roken. Het is bij ALLES.

In plaats daarvan….

Er is een heel simpel trucje om je geest voor de gek te houden. Want het gaat mis, als je het signaal door laat komen dat het niet zo belangrijk is om je altijd aan je voornemen te houden.

 

Tip 1

Zorg dat je het voornemen weer opnieuw maakt- en neem je voor, om het dit keer langer vol te houden dan de vorige keer. Ben je 6 weken achter elkaar drie keer in de week gaan sporten, dan neem je jezelf nu voor dit keer 7 weken achter elkaar 3x te gaan.

Ja maar- betekent het dan  niet dat ik na 7 weken meteen weer laat verslonzen?

Ja, die kans zit erin. Maar dan moet je de keer erna 8 weken… en zo wordt het vanzelf steeds langer. De alternatieve route is anders: eerste keer missen na 6 weken, dan na 3, dan na 2 en vervolgens ga je nog meer 2 x, 1 x en helemaal niet meer.

 

Tip 2

Wat we standaard doen is OF een excuus bedenken waarom we het niet hebben gedaan, of we hebben het wel gedaan. In plaats van een excuus bedenken, geef je toe dat je het hebt verknald vandaag, dat je de omstandigheden de overhand hebt laten krijgen. Vervolgens ben je TROTS op wat je wél hebt gepresteerd.

Deze houding maakt het een stuk eenvoudiger om het de eerstvolgende keer langer vol te houden- het is immers een prestatie om trots op te zijn, en dus is het de moeite waard om deze te herhalen. En je weet al dat je het kan!

 

En jij?

Ik kreeg deze les in de afgelopen week. Die deel ik graag met je. En nou ben ik benieuwd, wat jij in de afgelopen week (of in het afgelopen jaar) hebt geleerd of welk nieuw inzicht je opdeed. Het kan iets heel kleins zijn en een enorme open deur, en toch kan het zomaar voor iemand anders precies dat zijn wat ie nodig heeft. Deel m dus… ik ben benieuwd… naar jouw wijsheid. 

 

Ben je een echte doener? dan heb je veel aan het boek Living by Design.  (order it here)

 

 

Life fully, be awesome,

Gerdy

P. S. Deel dit artikel op social media…
Je vrienden, volgers en collega’s zullen je dankbaar zijn  (net als ik…)