Omgaan met vergelijken in 5 stappen

Er zijn niet meer dan twee mensen waar je je mee mag vergelijken. De ene persoon, is wie je gister was. De andere persoon is wie je morgen wil zijn.

Gerdy Heek

 

Je bent aangenomen op je eerste baan. Een geweldige baan, die past als een handschoen. Je krijgt een leuk salaris. Om het te vieren ga je uit eten met een van je beste vrienden. Je geniet ervan, tot hij achteloos vertelt dat hij 250 euro meer per maand verdient dan jij.

Dan is opeens de lol er af… jullie hebben dezelfde vooropleiding gedaan, hij zit elke dag ruim een uur langer in de auto om op kantoor te komen, maar dat zie je niet. Wel dat verschil in salaris…en in plaats van dat je blij bent met je nieuwe baan, baal je dat je niet scherper hebt onderhandeld of ga je zelfs twijfelen of je wel ja had moeten zeggen!

 

Je hebt een fantastische ochtend met je kinderen thuis, maar als je ze naar school brengt zitten de haren van ALLE andere kinderen netjes in vorm. Die van jouw kids springen alle kanten op. En ineens ben je vergeten wat een leuke ochtend je had, maar schaam je je.

 

Vergelijken is dodelijk voor je geluk.

 

Jezelf vergelijken met anderen is jouw manier om jezelf te saboteren. Je gebruikt een externe meetlat om jezelf mee op te meten. En doordat je jezelf opmeet met een ongecalibreerde meetlat, verknallen we ons gevoel van eigenwaarde.

 

Wat vergelijken doet, is de onderdelen waar je zelf over twijfelt, versterken.

Maar niet eens die alleen…. Ook de onderdelen waar je jezelf wél in vertrouwt, staan plotseling onder druk…

Dat je denkt dat je echt wel een goede trainer bent, en dat je dan iets ziet van je collega trainer en ineens twijfelt of je wel zo goed bent….

Dat je trots bent op je lijf omdat je 10 kilo bent afgevallen en ineens rent daar een jonge 20 jarige hinde langs… en je voelt jezelf oud en verzakt….

 

Vergelijken zorgt ervoor dat je stopt met groeien, omdat je het gevoel hebt dat je nooit goed genoeg bent. Als je dus dat vergelijken aan kunt pakken en blij zijn met wie jezelf bent, ga je veel harder groeien!

 

Tijd dus om ermee te stoppen.

 

Makkelijker gezegd dan gedaan he? Daarom krijg je van mij 5 tips hoe je om kunt gaan met de momenten dat jij aan jezelf gaat twijfelen, omdat je jezelf vergelijkt met iemand anders.

 

Tip 1. Wanneer je vergelijkt, ligt er heel vaak iets onder – wat je niet wilt doen op dat moment. Vergelijk je je jouw mailinglijst met die van iemand anders, dan kan het heel goed zijn dat je aanhikt tegen het werk dat je moet doen om jouw mailinglijst te laten groeien.

Tip 2. Vergelijken komt vanuit een schaarste mentaliteit – als jij veel geld hebt, heb ik minder. Als jij rijk bent, kan ik dat niet meer zijn. Als jij een goede trainer bent, kan ik dat niet meer zijn. Bedenk dat jij een goede trainer bent, en die ander ook. En dat er ruimte is voor jullie allebei.

Tip 3. Geef degene met wie je jezelf vergelijkt vervolgens een groot compliment voor wat hij of zij bereikt heeft, en wees dankbaar voor wat hij of zij op die manier kan bijdragen aan de wereld. En daarna… doe je hetzelfde voor jezelf…

Tip 4. Vergelijk jezelf met wie je gister was (of eerder). Stel dat je elke dag wilt mediteren. Misschien heb je wel twee dagen per week gemediteerd. In plaats van jezelf veroordelen dat je niet elke dag hebt gemediteerd, vergelijk je jezelf met toen je niet mediteerde – je bent gegroeid! Van niet naar twee keer per dag! Wanneer is de kans groter dat je vandaag weer gaat mediteren, als je jezelf op je kop geeft omdat je het niet goed genoeg doet, of wanneer je trots bent op je groei?

Tip 5. Schrijf elke avond 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Wanneer je jezelf aanleert om vanuit dankbaarheid te kijken naar wat je wél hebt, merk je dat je neiging om te vergelijken afneemt en je gelukkig kunt zijn met wat er is.

 

Je bent waar je moet zijn. Ongeacht waar anderen zijn.

 

Wat doe jij als je jezelf betrapt op vergelijken? Deel het hier beneden in de comments box. Zo inspireer je ook anderen! En als dank krijg je van mij een dankbaarheidsdagboekje, waar je elke dag in kunt schrijven waar je dankbaar voor bent.  

Live fully, and be awesome…

Gerdy

PS. Deel dit artikel met je Facebook vrienden, LinkedIn contacten en Twitter volgers via de share knoppen aan de linkerkant, zodat ook de mensen in jouw netwerk kunnen profiteren.