“De beste manier om gelukkig te zijn is jezelf zijn”
– Gerdy

Hij is groot, en hij ademt zwaar. Hij ruikt naar natte hond. En hij drukt andere kinderen plat om zijn zoon maar zo dicht mogelijk bij Sinterklaas te krijgen.

Zijn zoontje zit op zijn nek, benauwd in het rond kijkend. Hij hoeft niet zo nodig pepernoten van Zwarte Piet, thuis liggen ze ook op een schaaltje.

 

Ik schuif wat dichter naar hem toe, net zolang tot ik met mijn hak de tenen van de man vind. Met mijn volle gewicht erop drukkend, kijk ik op naar zijn zoontje.

Spannend he? zeg ik. Zoontje lacht witjes, ik kom ook best dichtbij met mijn zwarte gezicht.

Vanavond maar je schoen zetten, Sinterklaas doet er dan een playstation in, zeg ik, met mijn hak de wriemelende voet vastpinnend. Hier. Ik stop een handvol pepernoten in zijn knuistjes en lach vriendelijk naar het paars aangelopen gezicht van zijn vader.

 

Ik was pas 16 jaar, zo onzeker als wat. Ik zette iemand van 3 x mijn gewicht en leeftijd op zijn nummer.

Dat had ik nooit gedurfd zonder masker.

 

Zwarte Piet spelen was voor mij als tiener het enige moment dat ik wél mezelf durfde te zijn. Dapper, iemand recht in de ogen aankijken, zelfverzekerd, gelukkig, en ondeugend.

 

Meestal heb je al een masker op. Van ideale echtgenote, schoonzoon of medewerker… succesvol bedrijfsman. Dat masker bepaalt hoe je je gedraagt.

Omdat je al jaren dat masker draagt, is het moeilijk om je voor te stellen hoe het is om dat niet te dragen. Maar wat nou… als niemand je zou kennen?

Dat je verkleed bent als zwarte piet- dat helpt niet. Dan moet je alsnog aan allerlei verwachtingen voldoen. Je kunt niet verdrietig zijn, of een ochtendhumeur hebben. Gezond eten belangrijk vinden wordt ook lastig.

 

Maar stel je nou eens voor…. dat je morgenvroeg wakker wordt. Niemand kent je. Niemand weet wie je bent, of verwacht iets van je.

Wat zou je doen? Waar zou je zijn?

Wat zou je anders doen?

 

En kom niet aan met ik zou niets anders doen

Ik hoef het niet te weten. Als je het voor jezelf maar weet.

 

Delen mag natuurlijk altijd, hieronder in de comments.  

 

Live fully, and be awesome…

Gerdy

PS. Deel dit artikel met je Facebook vrienden, LinkedIn contacten en Twitter volgers via de share knoppen aan de linkerkant, zodat ook de mensen in jouw netwerk kunnen profiteren.